A vodka rövid történetébe nem kívánok belemenni, egyrészt nem, nem rövid, másrészt, aki kíváncsi rá, ott a jó barátunk, a GUGLI.
Számos alkalommal voltam tanúja majdnem vérre menő vitáknak, hogy akkor melyik országnak dukál a titulus, hogy “Hát igen, mi voltunk az elsők!” A vodkához hasonló gabona (néha burgonya, melasz stb.) párlatokat már több száz évvel ezelőtt is készítettek. Gyanítom, hogy ez egy never ending story, már ha csak abból indulunk ki, hogy az égetett szeszek elég nagy skáláját valamilyen gabona felhasználásából nyerik (amiben van cukor vagy keményítő, abból lehet szeszt is készíteni), tehát egyszerűen szemlélve, ha a magas alkoholtartalmú finomszeszt vízzel hígitjuk akkor vodkát kapunk, ha a szeszbe borókabogyót és fűszereket áztatunk akkor gint, ha pedig eleve bizonyos szeszfokra pároljuk, fahordóban érleljük stb. akkor whisk(e)yt hozhatunk létre. És mivel ez már a 15. században sem lehetett nagy truváj, bár az első modern szeszfinomítási technológiára várni kellett az 1800-as évekig, nehéz megmondani, hogy akkor melyik nemzet is tudhatja magáénak a klasszikus értelemben vett hígított finomszesz formulát. Mivel a Vodka elnevezést, ha szigorúan nézzük, először Lengyelországban és Oroszországban használták és abból az irányból terjedt el, így eléggé leszűkül a mezőny, de tény, hogy az orosz szabványok bevezetésének köszönhető, hogy minőség terén, a világ egyik legnépszerűbb italfajtájává vált. - Derek Brown szerint, aki Amerika egyik legjobb Martini készítője, a gin is csak egy ízesített vodka.
De miért vodka? Mi a titok? - kérdezik sokan. Számos sikertörténet van, ami a jókor jó helyen, családi tradíció, sikeres reklámkampány és még sok más sztori köré épül, de az igazi válasz valahol ott keresendő, hogy ellentétben más italokkal a vodka egyik nap kész, másik nap már el is adtad. Sokan vádolnak számos márkát azzal, hogy hiába hírdetik, hogy kis szériában, kézműves eljárással, artézi víz felhasználásával készült és még a legdrágább kutyaszaron is átszűrték százszor, nehéz hinni nekik, hiszen mindenhol a profit számít. Profitot úgy tudsz elérni, hogy tényleg minőségi a cucc és drágán adod, vagy olcsón, de a kiadásaidat is lent tartod. Magyarán ismert márkák is csinálják azt, hogy nem maguk kínlódnak az erjesztéssel, lepárlással, hanem megveszik valamelyik nagy gyártól a valamilyen gabonából vagy egyéb növényből készült ethyl alkoholt, akár külföldről is, jobb esetben egyszer újrarottyantják a baracklekvárt, hogy ráírhassák, hogy distilled by, de sok olcsó márka erre is tesz magasról, felhígítják a cuccot vízzel 40%-ra, meg se szűrik, egyből megy, jobb esetben üvegbe, gyakorlatilag műanyag palackba, rápecsételik, hogy bottled by Feri bácsi aztán alá szógája’.
A wikihow.com cikke, hogy készítsünk otthon vodkát: https://www.wikihow.com/Make-Vodka