A gin tonic, vodka tonic régóta terítéken vannak, de számos külföldi szénsavas nyári ital is teret hódított magának az elmúlt évtizedben. Aztán amikor betört a VODKASZÓDA őrület Magyarországra, az összes lebujban ezt kérték a népek.
Az egy dolog, hogy a kocsmák nagy részének fingja nem volt róla (mai napig sincs), hogyan kell tisztességesen egy ilyet összehozni, meg, hogy mit is kell hozzátölteni a cucchoz (hogy a szóda nem egyenlő a tonikkal meg a bubis ásványvízzel, arról meg pláne nem, hogy a club soda meg a seltzer water sem ugyanaz) így simán borogatták össze a szart a májjal, baszták oda a vendég elé a műanyag poharat szívószállal, csurig másodosztályú lime-al, majd egy vállrándítás kíséretében szemrebbenés nélkül odanyögték, hogy nyóccáz' lesz! (Ma ugyanez bőven egy ezres felett van/lehet/akár/MENNYI???)
Remek kis összefoglalók a témában itt:
https://kopter.blog.hu/2017/12/21/mit_isznak_a_tengerentulon_szikviz_helyett
https://vinepair.com/articles/difference-club-soda-vs-seltzer-sparkling-tonic/
https://www.healthline.com/nutrition/club-soda-vs-seltzer-sparkling-tonic#definitions
Személy szerint én is számtalanszor tapasztaltam a frissen végzett hajópincér-felszolgáló tudással rendelkező pultosok hozzáértését:
Talán foci eb lázban égtünk és egy éppen fénykorát élő, menő szórakozóhelyen lebzseltünk a barátokkal; egy tágas asztalnál a teraszon, jó rálátással a kivetítőre, a csajok ad hoc nevetgéltek, a háttérben csocsópartik zaja hallatszott, amit a körülöttünk lévő társaságok zsivaja próbált meg túlszárnyalni. Nem azért hajoltunk közel egymáshoz mert éppen egy kolumbiai kokó szállítmány kritikus részleteit akartunk megtárgyalni, hanem máskülönben alig hallottuk egymás szavát.
Nagyon hamar felmerült a vitális kérdés, mint egy jó vidéki disznóvágáson, bár ott ez nem kveszcsön: mit igyunk? Visszakézből dörrent a válasz, "Vodka szódát!" - mi mást? Thomas barátommal már rutinosan indultunk volna kérni a "frissítőt", amikor is az egyik cimbora előzékenyen felajánlotta, hogy nyugella, üljünk lazán, intézkedik, a pultos úgyis haverja, két perc és lesz mit szittyózni. OK! - feleltük elégedetten hátradőlve. Kezdés előtt voltunk 5 perccel, úgy voltunk vele, hogy maximum a himnuszok után már szánkban lesz a szívószál. Mondtuk neki, hogy a csajoknak regulár, nekünk dupla vodkával, jéggel, citrommal NEM lime-al, meg rendes szódával, ne valami gejl fossal. Jó, a srác biccentett, azzal eltűnt a homályban, mint Gandalf részegen a Balroggal. Voltunk annyira naivak, hogy azt higyjük, ezzel le is tudtuk a dolgot, ment a jólét és elkezdődött a meccs is. Húsz perc múlva, amikor már a kitikkadás szélén álltunk, no meg a határán, hogy átmászunk a pulton és megcsináljuk magunknak a kurva italunkat, végre előkerült az emberünk és sorra hozta szép nagy poharakban a dzsúszt. Szinte megkérdezni is elfelejtettük, hogy ugyan mi a búbánat tartott idáig, éppen visszasüppedünk a helyünkre, amikor is Thomas száján diszkréten spriccelt ki egy laza kortynyi a frissen felszolgált italból. Én még nem nyaltam bele a cuccba, nem is volt esélyem erre, a rámtörő röhögőgörcs miatt, ami hamar tovaszállt, az első szürcsölést követően. Beszakadt arccal sikerült megállapítanom, hogy itt valami nem kóser. Összeszaladt szemöldökünk alól pislogtunk a haverra: -ezmiez? Kálámbó hadnagyként tártuk szét a kezünket, hogy se jég, se citrom, ellenben valami epés hányást idéző koktél szirup, illetve a szóda helyett talán a fanta íz ugrott be, de én megesküdtem volna, hogy ha létezik szénsavas citrompótló, akkor azzal volt dolgunk. Hogy vodka egyáltalán volt-e benne, pláne nem derült ki. A mellettünk pöffeszkedő műpáfrány, bár elhiszem, hogy sokat látott már életében, de hogy ennyien borítsák rá a piát egyszerre... "Ami sok, az sok!" - (Darvas Iván, Seremetyjovo-i reptér, valamikor az 1970-es években.) A Szigeten lövellik ilyen elánnal az ember szájába a Kalinkát a cserfes hoszteszlányok vízipisztolyokkal.
Egykori indexes felmérő a vodkaszóda helyzetről: https://index.hu/kultur/eletmod/2014/09/06/vodkaszoda/
És akkor, hogyan készítsük el rendesen? https://www.thrillist.com/culture/how-make-vodka-soda-right-way
A végére pedig, hogy megválaszoljuk a kérdést, még mindig trendi a vodkaszóda? Magának az italnak a tré változatát a mai napig látni az éjszakai vendéglátásban (legyen szó kocsmáról, étteremről vagy egy zenei fesztiválról) és gyanús, hogy ezt a dolgot nem igazán fog sikerülni kigyomlálni a közeljövőben. Azon, hogy a különböző koktélok alapjául szolgáló vodkák tekintetében a magyar helyek zöme még mindig a Kalinka-Royal-Absolut-Finlandia, jobb esetben Smirnoff-Sobieski tengelyen mozog, már meglepődni sem érdemes. A healthline.com szerint a szénsavas vizek piaca évről évre fokozatosan nő (ennek gyanúm szerint nincs köze az amúgy globális ivóvíz krízishez) a cikk 2021-re évi 6 milliárd dolláros bizniszt aposztrofál csak az USA-ban. Hogy ebből mennyit öntünk alkoholhoz a diszkóban és mennyit szopogatunk el magában trendi éttermek, kávézók teraszán? Az már egy másik történet.